Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınladı
Cumhurbaşkanlığı Bağlantısı Dezenformasyon Merkezi ile Mücadele Başkanlığı tarafından Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınlandı.
Bültende, “Depremde yıkılan binaların çoğu yeni binalardı”, “Bağış tutarı vergiden düşülecek”, “İspanyol ordusu İskenderun’da devriye geziyor”, “Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katılmadı.” 14 Şubat’taki Kabine Toplantısında bakanlık sunumu yapılmadı” , “Hatay’da Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü’ne gelen savcılar izin aldı”, “Toplanan yardıma el koymak isteyenler silahlı saldırı düzenledi” cemevi hakkında”, “Afet bölgesi Adıyaman’da din görevlisi yok”.
Bültende, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde yıkılan binaların büyük bölümünün yeni binalar olduğu iddiasının gerçekçi olmadığı, 2019’da orta hasarlı, ağır hasarlı, ani yıkılan ve yıkılan bina sayısının toplam olduğu belirtildi. 10 ilin depremden etkilenen sayısı ise 9.146. yapıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre bu binaların yüzde 98’i 1999’dan önce inşa edildi.
“Şu ana kadar yapılan hasar tespit çalışmalarında depremden etkilenen 10 ilimizde orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılan ve yıkılan binalardan Adana’daki 13 binadan 12’si eski, 1’i yeni. Adıyaman’da 1315 1348 binanın 33’ü eski, 33’ü yeni Diyarbakır’da 52 binanın 52’si eski bina Gaziantep’te 2 bin 648 binanın 2 bin 622’si eski, 26’sı yeni. Hatay eski 41 yeni Malatya Kahramanmaraş’ta 1119 adedi eski 5 adedi yeni Kahramanmaraş’ta 1816 adedi eski 26 adedi yeni Şanlıurfa’da 30 adedi eski 146 adedi eski Kilis’te eski “Bina yapıdır. Osmaniye’deki binaların 148’i benzer şekilde eski. Söz konusu konutların toplam nüfusu 81.168’dir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Coğrafi Bilgi Sistemi incelendiğinde kırmızı ile gösterilen yıkılan binaların birçoğunun eski binalar olduğu görülüyor.”
Bültende, afet bölgesindeki depremzedeler için bağış yapanların “bağış tutarlarının vergiden düşüleceği” iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Vergi mevzuatına uygun olarak yapılan bağış ve yardımların matrahın tespitinde indirim olarak değerlendirilebileceği, bu indirimin daha önce tüm mükelleflerin yararlanabileceği bir kanun kararı ve düzenleme olduğu, bağış ve yardımların AFAD veya Türkiye Kızılay Derneği’ne yapılabilecekler bu kapsamda değerlendirilmektedir. Şirketlerin yıl sonunda beyan edilecek gelirlerinden mahsup edilebileceği kaydedildi.
İspanyol ordusunun İskenderun’da devriye gezdiği iddiası
Bültende, “İspanyol ordusunun İskenderun’da devriye gezdiği” iddiasının doğru olmadığı belirtilirken, manzaradaki askeri araçların bölgeye gelen İspanyol Silahlı Kuvvetleri’ne ait araçlar olduğu belirtildi. deprem sonrası insani yardım için gönderildiğini ve bu araçların arama kurtarma bölgesine nakli sırasında çekilen görüntülerin “devriye” argümanı ile servis edildiğini söyledi. .
Bültende, “Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin 14 Şubat’taki Kabine Toplantısına katılmadığı, bakanlık sunumunun yapılmadığı” tezinin doğru olmadığına, Bakan Nebati’nin Kabine Toplantısına 14 Şubat’tan itibaren katıldığına dikkat çekildi. Afet nedeniyle bulunduğu Şanlıurfa’yı video konferansla anlattı. ve sunumu kayıt altına alındı.
Bazı yayın organlarında yer alan ve “Hatay’da Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü’ne gelen savcılar izin aldı” tezinin asılsız olduğu haberde, iddia edilen binada herhangi bir yıkım işleminin olmadığı belirtilirken, içinde bulunan belgeler de ortaya çıktı. binaya nöbetçi Cumhuriyet savcısı tarafından el konuldu. Hatay’da görevli 41 Cumhuriyet savcısının yanı sıra 104 Cumhuriyet savcısı da görevlendirildi.
Delillerin karartıldığı ya da Cumhuriyet savcılarına izin verildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.
“Cemevi’ne silahlı saldırı” olduğu iddiası
Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve haber yayın organlarında yer alan “Depremciler için toplanan yardımlara el koymak isteyenlerin Şahkulu Pendik Cemevi’ne silahlı saldırı gerçekleştirdiği” tezinin, doğru değildi.
Deprem bölgesine gönderilecek olan yardım TIR’ının yolu kapatmasının ardından taraflar arasında yol verilmesi konusunda tartışma çıktığı belirtilirken, olayda yaralanan bir kişinin tedavi altına alındığı ve çalışmaların başlatıldığı belirtildi. tespit edilen zanlıları yakalamak için
Bültende, bazı yayın organlarında yer alan “Adıyaman afet bölgesindeki çalışmalarda tek bir Diyanet yetkilisi yok” tezinin de gerçek dışı olduğu belirtilirken, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı 1500 yetkilinin katıldığı toplantıya dikkat çekildi. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Adıyaman’da çalışma ve yardım faaliyetleri.